Стрілянина, вибухи та жертви у "Крокус Сіті Холлі" під Москвою: все, що відомо (відео та фото)

Читать на русском
Автор
7902
Крокус Сіті Холл горить Новина оновлена 23 березня 2024, 13:29
Крокус Сіті Холл горить. Фото росЗМІ

Офіційну кількість загиблих та постраждалих ще не називали

У п'ятницю, 22 березня, у Підмосков'ї у "Крокус Сіті Холлі" відбулась стрілянина, яка виявилася терористичним актом, після чого сталися вибухи та велика пожежа. "Телеграф" зібрав усе, що відоме на момент публікації.

06:00 Росіяни нарешті змогли загасити пожежу у "Крокус Сіті Холі" та почали розбирати завали на місці залу для глядачів. Там був епіцентр пожежі, дах над залом просів та впав униз.

04:45 Кількість загиблих росіян, за даними низки російських ЗМІ, вже перевищує 70 осіб. Дуже багато тіл знайшли у підсобних приміщеннях та туалетах, де вони намагалися сховатися. Серед загиблих нібито знайшли тіло одного з можливих терористів.

02:00 У Сполучених Штатах стверджують, що за атакою на "Крокус Сіті Хол" стоїть афганський підрозділ ІДІЛ – "Вілаят Хорасан". Останні два роки ця терористична організація у своїй пропаганді культивувала ненависть до Росії та російського диктатора Путіна.

01:10 Російські ЗМІ повідомили, що кількість померлих росіян внаслідок теракту орієнтовно склала вже 62 особи. Близько 10 тіл було знайдено в одному з туалетів ТРЦ: відвідувачі сховалися від нападників, але були заблоковані пожежею та загинули від диму. Дзвінки до 112 (російська рятувальна служба) жодного ефекту не дали.

00:00 В МЗС України категорично виключили причетність до теракту у "Крокус Сіті Холлі".

"Вважаємо такі звинувачення спланованою провокацією Кремля з метою подальшого нагнітання антиукраїнської істерії в російському суспільстві, створення умов для посилення мобілізації російських громадян для участі в злочинній агресії проти нашої держави та дискредитації України в очах міжнародного співтовариства" – сказано у повідомленні міністерства.

23:00 Спецслужби РФ виключили версію про причетність України чи ІДІЛ до теракту. Про це повідомляє канал "Важные истории" з посиланням на джерело, близьке до оперативного штабу. Хто може стояти за нападом, силовики поки що не з'ясували.

В мережі розганяють фото уродженців Інгушетії, які начебто розшукуються через теракт, проте ті люди не мають стосунку до подій в Підмосков'ї, пише Baza.

22:10 "Підозрілий білий мікроавтобус з українськими номерами старого зразка перевіряють на стоянці біля Крокуса. Можливо, машина замінована і на ній приїхали терористи", — повідомляють росЗМІ.

21:50 Спецслужби розшукують білий седан, на якому могли втекти злочинці, які влаштували стрілянину в Крокус Сіті хол. У машині можуть бути кілька озброєних чоловіків у зелених камуфляжних костюмах.

21:35 Заступник голови Ради безпеки Російської Федерації, експрезидент РФ Дмитро Медведєв про теракт: "Якщо буде встановлено, що це терористи київського режиму, чинити з ними та їхніми ідейними натхненниками інакше – неможливо. Усі вони мають бути знайдені та безжально знищені як терористи. Включно з офіційними особами держави, яка вчинила таке злодіяння. Смерть за смерть".

Очевидці повідомляють, що на вході не працювали рамки металодетекторів, а після початку пожежі не спрацювала пожежна сигналізація.

З'явилося відео, як сотні людей тікали з ТЦ:

РосЗМІ "Baza" пише, що загинуло 18 людей і постраждало мінімум 43 осіб. Також терористи нібито можуть тримати заручників, чим наразі займаються спецслужби.

Очевидці повідомляють, що за попередніми даними чотирьом терористам вдалось втекти.

Наразі відомо, що о 19:00 перед концертом гурту "Пікнік" до підмосковного залу ТЦ увірвалися кілька людей у камуфляжній формі та масках. Терористи почали стрілянину, після якої в будівлі спалахнула сильна пожежа. Пролунало два вибухи.

Але на кадрах з відео видно, що нападників щонайменше п'ятеро.

Зауважимо, що 7 березня посольства низки західних країн, зокрема США, попереджали про підготовку великої атаки на скупчення людей у Москві.

Наразі відомо, що СЗШР (рос. СОБР) почав операцію з зачистки "Крокус Сіті Холлу".

Також повідомляють, що у ТЦ під час стрілянини могло знаходитись приблизно 6 200 людей, за даними ЗМІ.

Пожежа у будівлі ТЦ поширюється, очевидці повідомляють, що вже палає половина даху. На дорогу біля "Крокус Сіті Холлу" падають скляні блоки.

Раніше "Телеграф" писав, що США зробили заяву щодо України та її причетності до подій у "Crocus City Hall".